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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sul.
Data corrente:  27/11/2023
Data da última atualização:  27/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, T. S. de; SANTOS, B. A. dos; STEFANELLO, A.; SANTOS, I. D. dos; FRACARI, J. C.; SILVA, M.; GIONGO, C.; WAGNER, R.; NALERIO, E. S.; COPETTI, M. V.
Afiliação:  TIAGO SANTOS DE ALMEIDA, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; BIBIANA ALVES DOS SANTOS, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; ANDRIELI STEFANELLO, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; INGRID DUARTE DOS SANTOS, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; JULIANA COPETTI FRACARI, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; MARINA SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; CITIELI GIONGO, CPPSUL; ROGER WAGNER, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA; ELEN SILVEIRA NALERIO, CPPSUL; MARINA VENTURINI COPETTI, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA.
Título:  Spontaneously growing fungi on the surface and processing areas of matured sheep ham and volatile compounds produced.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 173, 113287, Nov. 2023.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Raw ham is a dried and matured product traditionally made from pork leg, but other animals, such as sheep, can be used. The natural presence of bacteria and fungi in this product influences its characteristics throughout the process. This study analysed the fungal populations present during raw sheep hams? processing. Two types of products were developed: without and with the addition of seasonings. Mycological analyses were carried out from the ingredients, seasonings, facilities air, as well as on the surfaces of the hams and the air in the chamber throughout the maturation period (0, 45, 90, and 180 days) using 18 % dichloran glycerol agar and the data were submitted to Principal Component Analysis. Volatile compounds were evaluated at the end of the sheep ham manufacturing process through a gas chromatograph coupled to a mass spectrometer. At 45 days of aging, a more remarkable similarity was observed between the fungi present on the non-seasoned hams and those in the ripening chamber?s air, while the seasoned hams showed a more evident relation with those fungi present in the spices. With time, the fungi in the air of the ripening chamber started to be influenced by Aspergillus ser. Aspergillus and Aspergillus ser. Rubri already installed in the seasoned hams at 45 days, and then it probably dispersed the non-seasoned ones due to the airborne spores, becoming the most prevalent in both treatments at 90 days. At the end of ripening, the mycobiota of both raw hams was com... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carne maturada.
Thesagro:  Carne; Carne Tratada; Ovino; Presunto; Tempero.
Thesaurus Nal:  Aspergillus.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
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Registro original:  Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSUL15044 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  31/08/2018
Data da última atualização:  31/08/2018
Autoria:  CANOLA, R. A. M.; SOUSA, M. G.; BRAZ, J. B.; RESTAN, W. A. Z.; YAMADA, D. I.; SILVA FILHO, J. C.; CAMACHO, A. A.
Afiliação:  Raphaela A. M. Canola, Departamento de Medicina Veterinária e Cirurgia/Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária/Universidade Estadual Paulista - Unesp; Marlos G. Sousa, Departamento de Medicina Veterinária/Universidade Federal do Paraná - UFPR; Jaislane B. Braz, Departamento de Medicina Veterinária e Cirurgia/Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária/Universidade Estadual Paulista - Unesp; Wilmer Alejandro Z. Restan, Departamento de Medicina Veterinária e Cirurgia/Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária/Universidade Estadual Paulista - Unesp; Diego I. Yamada, Departamento de Medicina Veterinária e Cirurgia/Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária/Universidade Estadual Paulista - Unesp; Jorge C. Silva Filho, Departamento de Medicina Veterinária e Cirurgia/Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária/Universidade Estadual Paulista - Unesp; Aparecido A. Camacho, Departamento de Medicina Veterinária e Cirurgia/Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária/Universidade Estadual Paulista - Unesp.
Título:  Cardiorespiratory evaluation of brachycephalic syndrome in dogs.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 6, p. 1130-1136, junho 2018
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Avaliação cardiorespiratória da síndrome braquiocefálica em cães.
Conteúdo:  Brachycephalic syndrome (BS) in dogs is characterized by the combination of primary and secondary upper respiratory tract abnormalities and may result in significant upper airway obstruction. It can trigger inspiratory dyspnea, culminating in secondary respiratory distress, soft tissue edema, upper airway obstruction, turbulent airflow, inspiratory noise, and even death. These changes lead to increased resistance of the air passages, which can cause elevation of pulmonary pressure and clinical manifestations attributable to pulmonary hypertension. The consequence is right-sided cardiac remodeling (Cor pulmonale) with possible progression to right congestive heart failure. To investigate the effects of BS on the cardiovascular system, 28 animals were recruited for a prospective study and assigned to either the Brachycephalic Group (BG), composed of 22 French bulldogs with BS or the Control Group (CG), which was composed of 6 healthy Beagle dogs. All animals underwent a detailed physical examination, as well as laboratory analyses, electrocardiography, echocardiography, chest radiography and indirect measurement of systemic arterial blood pressure. The most relevant finding was a lower PaO2 (90.6±12.9mmHg) in BG as compared to CG (104.9±5.2), (p?0.05), possibly attributable to hypoventilation due to anatomical alterations.
Palavras-Chave:  Avaliação cardiorrespiratória; Cardiorespiratory evaluation; Clinics; Cor pulmonale; Hipertensão pulmonar; Hypoxemia; Insuficiência cardíaca; Síndrome braquiocefálica.
Thesagro:  Cão.
Thesaurus NAL:  Dogs; French Bulldog; Heart failure.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/182236/1/Cardiorespiratory-evaluation-of-brachycephalic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE63000 - 1UPEAP - DD
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